Μεταξοτυπία

Μεταξοτυπία

Η µεταξοτυπία είναι τεχνική εκτύπωσης για την δημιουργία μιας εικόνας με τη χρήση ενός πλαισίου με τεντωμένο πάνω σε αυτό ένα πλέγμα. Μεταξοτυπία ονομάζεται, επίσης, και η εικόνα που εκτυπώνεται με αυτή την τεχνική. Ξεκίνησε ως βιομηχανική εφαρμογή και υιοθετήθηκε από Αμερικανούς καλλιτέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα. Το κίνημα της Ποπ Αρτ (Pop Art) τη δεκαετία του ΄60 έκανε ευρύτερα γνωστή την τεχνική. Πολλές απ΄ τις πιο γνωστές δουλειές του Άντι Γουόρχολ (Andy Warhol) δημιουργήθηκαν με τη χρήση αυτής της τεχνικής. Η Μεταξοτυπία συχνά προτιμάται έναντι της κλασικής εκτύπωσης επειδή με αυτή την τεχνική μπορούμε να τυπώσουμε σε μια μεγάλη γκάμα επιφανειών και υλικών, με μεγάλη αντοχή στον χρόνο.
Πλέον είναι μια δημοφιλής τεχνική τόσο στις Καλές Τέχνες όσο και στη βιομηχανία, στην οποία χρησιμοποιείται κυρίως για εκτύπωση διαφόρων θεμάτων πάνω σε μπλούζες, καπέλα, κεραμικά, γυαλί, πολυπροπυλένιο, χαρτί, μέταλλο και ξύλο, σε κάθε πάχος.
Το πρόβλημα προκύπτει όταν χρειαζόμαστε λίγα αντίτυπα. Επειδή  ο χρόνος προετοιμασίας της μεταξοτυπίας είναι ιδιαίτερα αυξημένος, είναι ασύμφορη οικονομικά για παραγωγή λίγων τεμαχίων. Εκεί είναι που μας διευκολύνει η ψηφιακή εκτύπωση, με δυνατότητα παραγωγής ακόμη και ενός τεμαχίου, αλλά με κάποιους περιορισμούς στην ποιότητα.

Επόμενα άρθρα για ανάγνωση