Τι πρέπει να ελέγξουμε στα αρχεία μας πριν την εκτύπωση:
Το μέγεθος αρχείου
Θα πρέπει να σχεδιάζετε πάντα το αρχείο που θέλετε να εκτυπωθεί σύμφωνα με το τελικό μέγεθος του εντύπου. Δε θα πρέπει, για παράδειγμα, ένα έντυπο Α5 να το σχεδιάζουμε σε μέγεθος Α4. Ανοίγουμε πάντα την αρχική μας σελίδα στο επιθυμητό μέγεθος συν τα ξακρίσματα.
Tα χρώματα να είναι σε μορφή CMYK
Με τη συντομογραφία CMYK εννοούμε το μοντέλο χρωμάτων που χρησιμοποιείται στην τυπογραφία, είτε η εκτύπωση είναι offset, είτε ψηφιακή. Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις Cyan (κυανό), Magenta (ματζέντα), Yellow (κίτρινο), και Black (μαύρο) τα οποία είναι και τα βασικά χρώματα μέσω των οποίων δημιουργούνται τα υπόλοιπα χρώματα και αποχρώσεις. Το μαύρο αναφέρεται με το γράμμα Κ (Κey), που σημαίνει χρώμα κλειδί στην παραγωγή της τετραχρωμίας.
Τα χρώματα που βλέπει κάποιος στην οθόνη του υπολογιστή του ακολουθούν το μοντέλο χρωμάτων RGB, οι αποχρώσεις του οποίου δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν τυπογραφικά. Το μοντέλο RGB βασίζεται στη μίξη τριών χρωμάτων, τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν το όνομα του και είναι τα Red (Κόκκινο), Green (Πράσινο) και Blue (Μπλε). Στη σχεδίαση και τη γραφιστική, χρησιμοποιούμε το μοντέλο RGB για παρουσιάσεις στην οθόνη του υπολογιστή ή για το διαδίκτυο, όμως πάντα μετατρέπουμε σε χρώματα CMYK, αν το αρχείο πρέπει να τυπωθεί.
Οπότε, CMYK είναι ο τρόπος απόδοσης των χρωμάτων σε ένα αρχείο που πρόκειται να εκτυπωθεί και RGB είναι η μορφή με την οποία βλέπουμε τα χρώματα στις οθόνες μας.
Οι φωτογραφίες να έχουν ανάλυση 300 dpi Pixels/Inch
DPI σημαίνει “dots per inch” δηλαδή "κουκίδες ανά ίντσα" και είναι μια παράμετρος μέτρησης της ποιότητας της εικόνας.
Αν οι φωτογραφίες που χρησιμοποιείτε στα αρχεία σας δεν έχουν ανάλυση 300 dpi, τότε δε θα έχουν καθαρότητα στη λεπτομέρεια και κινδυνεύουν να βγουν θολές ή τραχιές στην εκτύπωση. Όταν μία φωτογραφία είναι εξ’ αρχής σε χαμηλή ανάλυση, χαμηλότερη από τα 300dpi, είναι αδύνατο να αναβαθμιστεί η ποιότητα της αν τη μετατρέψουμε. Πρέπει οι φωτογραφίες μας ή το έντυπο που σχεδιάζουμε να είναι από την αρχή σε ανάλυση 300 dpi.
Να έχουμε βάλει σημεία κοπής
Τα σημεία κοπής (crop marks) είναι γραμμές πάχους συνήθως 0,5cm που τοποθετούνται και στις τέσσερις γωνίες του ωφέλιμου εκτυπώσιμου χώρου του αρχείου για να υποδείξουν πού θα κόψει το μαχαίρι το τελικό έγγραφο.
Για να έχουν νόημα τα σημεία κοπής θα πρέπει να έχουμε και το ανάλογο ξάκρισμα (Bleed)
Να υπάρχει ξάκρισμα στο περιθώριο
Το ξάκρισμα είναι το λεγόμενο "bleed", που σημαίνει επέκταση της δουλειάς μας, όταν υπάρχουν φόντα που φτάνουν μέχρι την άκρη της σελίδας μας, 3-5 χιλιοστά επιπλέον, περιμετρικά, από τα σημεία κοπής μας.
Το ξάκρισμα και τα σημεία κοπής τα χρειαζόμαστε, επειδή τα έντυπα δεν τυπώνονται ένα-ένα, αλλά πολλά ταυτόχρονα σε χαρτί σαφώς μεγαλύτερης διάστασης από την τελική. Αφού τυπωθούν, κόβονται στις επιθυμητές διαστάσεις από μεγάλα μαχαίρια κοπής, στα σημεία που έχουμε υποδείξει, αλλά είναι λογικό να έχουμε μικρές αποκλίσεις. Το επιπλέον θέμα λοιπόν 3-5 χιλιοστά, είναι η μόνη ασφαλής λύση για να μην υπάρχουν λευκά κενά σε περίπτωση που το μαχαίρι έχει απόκλιση 1-2 χιλιοστά από τα σημεία κοπής.
Εδώ να σημειώσουμε ότι είναι ασφαλές και το ωφέλιμο μας να είναι 5mm πιο μέσα από την καθαρή μας διάσταση, ακριβώς για να αποφύγουμε προβλήματα με την απόκλιση του μαχαιριού.
Οι γραμματοσειρές να είναι σε μορφή "outline"
Για λόγους ασφαλείας καλό είναι πριν στείλουμε το έγγραφο μας προς εκτύπωση, να κάνουμε τις γραμματοσειρές ανυσματικές (outline), με την εντολή “Create Outlines” αν το αρχείο αν έχει σχεδιαστεί σε Illustrator ή In Design και “Convert to Curves” αν έχει σχεδιαστεί στο Corel Draw. Έτσι δε θα κινδυνεύουμε να μας «χτυπήσει» η γραμματοσειρά, δηλαδή τα γράμματα να μετατραπούν σε σύμβολα.
Έλεγχος αρχείου
Επειδή όταν ξεκινήσει η εκτύπωση είναι χρονοβόρο και πολυέξοδο να σταματήσει για τυχόν λάθη, πρέπει να κάνουμε πολύ καλό έλεγχο στο αρχείο μας, ειδικά στα κείμενα.
Μια καλή λύση είναι να τυπώνουμε το αρχείο σε έναν απλό εκτυπωτή, αφού κάνουμε τον έλεγχο στην οθόνη. Δε θα δούμε σωστά τα χρώματα, αλλά θα μπορέσουμε να τσεκάρουμε καλύτερα όλο το έντυπο.
Μορφές αρχείου προς εκτύπωση
Ιδανικά το αρχείο το κλείνουμε σε μορφή .pdf Press Quality
Άλλες αποδεκτές μορφές αρχείων προς εκτύπωση είναι τα .eps, .ai ή .cdr, ή .tiff αν πρόκειται μόνο για εικόνες.
Μπορούμε να ελέγξουμε τα αρχεία μας στο Acrobat, με τις εξής κινήσεις:
Ανοίγουμε το αρχείο μας στο Acrobat και επιλέγουμε Tools / Print Production / Output Preview. Εδώ μπορούμε να δούμε αναλυτικά τα ποσοστά της τετραχρωμίας που έχει το αρχείο, αναλόγως το που τοποθετούμε τον κέρσορα, αν έχουμε χρησιμοποιήσει pantone χρώματα και αν πάμε στο παράθυρο Show και επιλέξουμε RGB, θα δούμε τυχόν χρώματα RGB που μας έχουν ξεφύγει.
Σε αυτή την περίπτωση επιστρέφουμε στο αρχείο μας, διορθώνουμε τα RGB και τυχόν pantone χρώματα που δε θέλουμε και ξανακλείνουμε το .pdf μας.
Εν κατακλείδι, πριν στείλουμε το αρχείο μας προς εκτύπωση, ελέγχουμε
- Τα κείμενα για ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη
- Αν είναι όλες μας οι φωτογραφίες και τα κείμενα σε μορφή CMYK
- Αν έχει ανάλυση 300 dpi
- Αν έχει σημεία κοπής και ξακρίσματα (bleed)
Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.